Уместо у субвенције странцима, улагати у ИТ образовање

Уместо у субвенције странцима, улагати у ИТ образовање

Београд, 24.10.2016 – Српска лига (СЛ) дели став представника домаће ит (информационе технологије) индустрије да држава не сме да даје субвенције за запошљавање у индустријама у којима је, као у ит сектору, тржиште рада здраво, просечна плата програмера 1.200 евра и нема ниједног незапосленог стручњака и зато сматра да Влада Србије не треба да додели ни субвенцију од 1,6 милина евра британској ит компанији „Ендава“.


На страну то што је – поручује СЛ – спорно и што, на наводном конкурсу, за ова средства није конкурисала нити једна домаћа ит фирма, што не искључује могућност да су средства дељена само одабранима. Председник СЛ Александар Ђурђев тврди да се оваквим мерама само ствара привид да страна предузећа улажу капитал у информационе технологије, а у пракси се, новцем српских пореских обвезника, прекомпонује српско ит тржиште у корист странаца, те наш новац одлази у буџете иностраних компанија. Ђурђев предлаже да се средства намењена за поклон странцима преусмере у образовање младих за дефицитарно занимање ит стручњака.

Политика

Ми смо покретачи десне патриотске политичке интеграције који следе традицију европског и српског конзервативизма и сматрају да су традиционализам и хришћанство непресушни извори најбољег што је наша цивилизација изнедрила. Зато желимо да градимо систем на вредностима које су одувек чиниле сигурне темеље европске цивилизације.